Meest recente berichten

Zwanger, Keuzes Maken, gebruik je BRAIN

Zwanger, Keuzes Maken, gebruik daarbij je BRAIN. Tijdens mijn zwangerschap voelde ik me vaak overrompeld door alle keuzes die gemaakt moesten worden. De BRAIN methodiek helpt je gestructureerd de juiste keuzes te maken. Je creëert zo zelf meer keuzevrijheid.

Het maken van bewuste keuzes tijdens de zwangerschap

Zwanger, Keuzes Maken, gebruik je BRAIN en maak bewuste keuzes

Toen ik voor het eerst in verwachting was. Voelde ik me behoorlijk overdonderd door alle opties die er waren en een keuze van mij verlangde. Vooral over zaken waar ik nog niet eerder over na had gedacht. Keuzes als: Hoe vertel ik dit bijzonder nieuws aan mijn (schoon)ouders en werkgever? Welke zwangerschapscursus past bij mij/ons? Welke babyuitzet is nu echt nodig? Ga ik voor wegwerp of wasbare luiers? Willen we nog extra (pret) echo’s laten maken? Willen we nu al weten over er een jongetje of meisje in de buik zit? Thuisbevallen of in het ziekenhuis? Op bed, de baarkruk of in bad? Kortom; genoeg om uit te zoeken. Tijdens de eerste zwangerschap was ik mij ook minder bewust van de keuzevrijheid die ik had. Zo realiseerde ik mij pas later dat de aangeboden echo’s niet verplicht zijn. Er zijn vrouwen die om verschillende redenen, deze niet laten uitvoeren. Zelf ben ik overigens niet tegen echo’s en mijn wens is wel dat ouders er bewust voor kiezen. Het omvat namelijk meer dan ‘even gezellig naar de baby kijken’. Voor meer informatie over echografie vind je hier een link naar mens-en-gezondheid.nl

Keuzeopties tijdens de zwangerschap en bevalling

Inmiddels ben ik met drie zwangerschappen en door mijn trainingen en ervaringen als HypnoBirting docent en doula vele ervaringen rijker. Als snel kwam het besef dat het hebben van keuzes, essentieel is voor een positieve geboorte-ervaring. Dat ouders bewust ‘ja’ kunnen zeggen tegen de situatie en daarmee de regie in handen houden. In de cursus HypnoBirting krijg ik regelmatig de vraag (juist ook van de partners) welke keuzes er allemaal gemaakt kunnen worden bij de geboorte. Welke speciale omstandigheden zijn er allemaal? Het liefst willen ze overal van op de hoogte zijn, zodat ze alles in huis hebben om een gedegen keuze te maken. ”If you don’t know your options, you don’t have any”. Ik krijg de indruk dat sommige cursisten in eerste instantie het liefst nog een verloskundige studie voorafgaand aan de geboorte willen volgen. Gelukkig is het niet nodig om alle informatie te hebben voor elk mogelijk scenario. Bovendien is het doorlopen van zeldzame heftige scenario’s niet bevorderlijk voor een ontspannen bevalling. Het is daarom interessanter om tools te hebben om in de desbetreffende situatie bewuste keuzes te maken. Door een keuze methodiek te hanteren kun je de juiste keuzes in elke situatie maken. Zoals bijvoorbeeld de BRAIN methodiek.

Hoe werkt de BRAIN methode

Een krachtige manier van keuzes maken, is de BRAIN methode van Sarah Buckley. Ik heb het geluk gehad haar een aantal jaren terug in Amsterdam te mogen ontmoeten en haar inspirerende verhaal te horen. Een vrouw vol passie en toewijding voor het natuurlijke geboorteproces. Haar boek ‘Gentle Birth, Gentle Mothering’ is ook zeker een aanrader! Kijken we naar de BRAIN methode, dan staat iedere letter voor een aspect dat raadzaam is om in je overweging mee te nemen wanneer er bijvoorbeeld een interventie wordt voorgesteld.
  • B: Benefits: Welke voordelen heeft dit voorstel?
  • R: Risks: Welke risico’s / nadelen zijn er te bedenken op dit voorstel?
  • A: Alternatives; Zijn er nog alternatieven te bedenken voor het probleem? (Bij ieder alternatief kan je eventueel dan ook weer hetzelfde rijtje afgaan).
  • I: Intuition: Een voor mij persoonlijke waardevolle toevoeging. Wat is mijn/ons gevoel erbij? Klopt dit voorstel naar mijn idee? En raakt dit misschien nog aan bepaalde angsten en emoties die aandacht behoeven, voordat we verder gaan?
  • N: Nothing: Wat gebeurt er wanneer we nu niets doen? Moet deze keuze ‘nu’ gemaakt worden? Hebben we nog bedenktijd?
Door deze vragen zelf te onderzoeken én aan verschillende zorgverleners vragen hierover te stellen, helpt het een bredere kijk te krijgen op de situatie. Met deze informatie kun je een keuze maken die helemaal klopt voor jou en die situatie. Ik wens je een bewuste geboorte toe!

Keuzevrijheid draagt bij aan een goed verloop van je bevalling.

Belangrijk te vermelden is dat je zelf het recht hebt keuzes te maken bij jouw zwangerschap en bevalling die kloppen voor jou. In de praktijk komt het vaak voor dat werkafspraken en gewoontes van zorgverleners bepalen wat je als zwangere mag of te kiezen hebt. In een toekomstige blog zal ik meer vermelden over de keuzevrijheid en autonomie rondom geboorte. Graag verwijs ik wel al naar de Geboortebeweging die zich inzet voor de rechten van vrouwen in de Nederlandse geboortezorg. Deze stichting helpt je de geboortezorg te ontvangen die jij voelt nodig te hebben.

Tot slot.

Realiseerde jij je ook al dat de BRAIN methode ook in andere situaties super handig kan zijn? Die ervaring heb ik zelf ook. Ook veel verschillende ontspanningstechnieken die je leert tijdens de cursus “Ontspannen Bevallen met HypnoBirthing’, zijn de rest van je leven toepasbaar. Schrijf je in en ontvang meer positieve blogs en verhalen over zwangerschap, geboorte en ouderschap.
  1. Net zwanger? Happy Birthing Day Gewenst of Sterkte? Reacties uitgeschakeld voor Net zwanger? Happy Birthing Day Gewenst of Sterkte?
  2. Geboorteverhaal Myrthe | HypnoBirthing | Praktijk voorbeeld Reacties uitgeschakeld voor Geboorteverhaal Myrthe | HypnoBirthing | Praktijk voorbeeld