Dragen

Graag verwijs ik door naar mijn collega’s draagdoekconsulenten Annette en Audrey. Bijna overal ter wereld worden kinderen gedragen; op de buik of op de rug; veelal in geweven doeken. In Nederland zie je op dit moment nog meer wandelwagens en buggy’s op straat dan ouders met hun kind in de draagdoek. En ook hier is een verandering zichtbaar. Steeds meer ouders ervaren de voordelen van het dragen van hun kind en kiezen er bewust voor hun kind bij zich te dragen.

Op dit moment zijn goede informatie en begeleiding over dragen niet altijd voorhanden, waardoor sommige ouders toch van dragen afzien. Juist ook door mijn eigen ervaringen, wil ik (aanstaande) ouders graag informeren over het belang van dragen én hoe ze op een fijne manier kunnen dragen.

Een aantal voordelen van dragen op een rij:

 •  Dragen geeft je kindje het gevoel van veiligheid en geborgenheid. Tijdens de zwangerschap werd het kindje automatisch overal mee naar toe genomen. Door het dragen maakt het kindje nog steeds je bewegingen mee, ruikt het je geur, hoort het je stem en hartslag.
 • Door de nabijheid kun je eerder de behoeften van je kind herkennen en hierop reageren.  Ook dit zorgt voor veiligheid en vermindert stress. Uit onderzoek komt naar voren dat baby’s die veel gedragen worden over het algemeen minder huilen.
 •  Met het dragen en lichaamscontact komt onder andere het hormoon oxytocine vrij. Een prachtig hormoon dat het geluksgevoel en hechting tussen ouders en kind versterkt.
 • Dragen is enorm praktisch. Je hebt je kind nabij en ondertussen je handen vrij. Mocht je kindje in de draagdoek in slaap zijn gevallen, dan kun je toch makkelijk naar buiten, zonder je kindje over te plaatsen (met de kans dat het wakker wordt). Dragen in een doek of andere drager is ook veel minder zwaar dan wanneer je je kind in je armen draagt.
 • Dragen ondersteunt borstvoeding. De nabijheid zorgt ervoor dat het lichaam van de moeder meer prolactine aanmaakt, het hormoon dat zorgt voor de melkproductie. Doordat je kind dichtbij je is,weet je eerder wanneer je kindje honger heeft en kun je zo dus voeden op verzoek. Er zijn bovendien moeders die hun kinderen ook in de dragers voeden.
 • Dragen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. In een draagdoek horen baby’s niet alleen de stemmen, maar zien ze ook de mimiek en mondbewegingen, wat bijdraagt aan de taalontwikkeling. Bovendien komen kinderen in een draagdoek meer in contact met mensen dan wanneer ze in de wieg liggen. Ze zien meer en worden meer gezien en leren zo van de sociale interacties.
 • Last but not least: dragen is onwijs fijn om te doen. De heerlijke geur van je kindje onder je neus, de kleine geluiden waar je zo van geniet. Het is ook voor moeders sowieso al een hele overgang van 24-7 in de buik naar deze nieuwe fase uit de buik. Hier mogen jullie best stapje voor stapje aan wennen.

Zin om zelf nu ook te gaan dragen? Naast het zelf uit te proberen met verschillende doeken en andere draagsystemen, kun je ook kiezen voor een draagconsult of draagworkshop.

Een draagconsult of workshop dragen heeft meerdere voordelen

 • Je kunt verschillende draagsystemen uitproberen zonder ze direct te hoeven kopen. Zo kun je een keuze maken die het beste bij jullie past. Hiermee zijn een hoop miskopen te voorkomen.
 • Je krijgt persoonlijke tips, zowel op het gebied van veiligheid als draaggemak.
 • Je leert hoe je ook bij speciale omstandigheden van zowel jezelf als je kindje toch op een prettige manier kunt dragen.
 • Tijdens de consulten oefenen we met een professionele draagpop. Hierdoor kun je ontspannen oefenen voordat je je eigen kindje in de drager plaatst.
 • Het leren van knopen tijdens een consult, is makkelijker, vollediger en plezieriger dan via een instructieblad dat je bijvoorbeeld bij een draagdoek ontvangt. Soms staan in instructieboekjes van fabrikanten helaas ook knopenwijzen weergegeven die niet of minder ergonomisch zijn.
 • Doordat je de tijd hebt genomen om te oefenen, weet je hoe het moet en voorkom je dat je doek ‘werkloos’ in de kast blijft liggen.
 • Draagconsulten zijn ook aan huis mogelijk. Ook kun je een tijd plannen die jou en je kindje goed uitkomt.
 • Je leert hoe je zo kunt dragen dat het zowel voor je kindje als voor jezelf ergonomisch fijn draagt. Dit vergroot het draaggemak en vertrouwen, waardoor je er ook langer plezier van hebt.
Informatie en tarieven draagconsult Voorafgaand aan het consult hebben we contact, zodat duidelijk is met welke ergonomische drager of doek en knoop je graag zou willen dragen. Tijdens het consult zal ik allereerst met een professionele draagpop stap voor stap de knoop voordoen zodat je precies kunt zien hoe het gaat. Vervolgens zullen we samen de knoop maken, met beiden een professionele pop. Wanneer je meer bekend bent met de knoop, probeer je alleen de knoop te maken met de pop. Op het moment dat je hier vertrouwd mee bent, knoop je de draagdoek met je kindje erin.  Een enkel consult zal ongeveer 1,5 uur duren.  Een dubbel consult (met partner) zal wat meer tijd in beslag nemen.Buiten een straal van 10 km rondom Leusden, reken ik reiskosten à €0,19 per kilometer. Een draagconsult kan zowel bij jou als bij mij thuis worden gegeven. De basisopleiding tot draagdoekconsulent heb ik gevolg bij Kirsten Minnen van het Instituut voor Hechting. Ook ben ik aangesloten bij de Vereniging van Draagdoekconsultenten. Prijzen: Enkel consult: 60 euro Dubbel consult (met partner): 75 euro Drie of meer personen: Op aanvraag.

Eigen ervaringen met dragen Wat had ik bij de geboorte van mijn dochter Iris graag al meer informatie willen hebben over goede manieren van dragen. Mijn vriend en ik hebben mijn dochter meteen al vanaf het begin veel gedragen, maar niet altijd in de juiste systemen en houdingen. Hierdoor heb ik nu nog veel miskopen op zolder liggen, die zowel voor haar als voor ons niet goed bleken te werken. Ook werd mij afgeraden te dragen vanwege pijn in mijn rug en bekken. Achteraf gezien lag dit meer aan de manier waarop ik haar droeg dan aan het dragen in het algemeen. Wanneer je je kindje dicht bij je lijf draagt en zorgt voor een evenwichtige gewichtsverdeling is het voor je eigen lichaam ook al veel beter. 

Sinds we bekend zijn met de geweven doek en ergonomische draagsystemen dragen we met veel meer plezier én gemak. En…onze kinderen vonden/vinden het zelf ook heerlijk op de momenten dat ze niet zelf willen/kunnen lopen.

Met veel plezier geef ik nu ook graag andere ouders informatie over het dragen van hun kind. In de andere trainingen die ik vanuit MamaRijk geef besteed ik veel aandacht aan het contact tussen ouder en kind. Ook dragen vormt hier zo’n belangrijk onderdeel van. Ik hoop dan ook van harte dat ouders meteen vanaf de eerste week hun kind al op een prettige manier kunnen dragen. Ik weet tenslotte uit eigen ervaring dat dit enorm veel kan schelen.